17 januari 2012

Att göra vardagen till en lek, del 1

Jag har lite tips på hur man kan hitta på lekar med sin häst, som gör vardagen lite roligare utan att ta en massa onödig tid. Man får ett närmare band till sin häst och samtidigt får man roligare och en mer uppmärksam häst. Man måste vara lite påhittig och fantasifull, man kan göra i princip allt till en lek för hästen, och därför är det lätt att baka in det i vardagslivet. Här kommer lite tips!
1. Inkallning
Inkallning är inte bara kul utan också nödvändigt. Det tar lite tid att lära hästen, men när den väl lärt sig fungerar det jättebra! Du kan t ex ropa eller busvissla på hästen när du hämtar den i hagen, i början kan du ha med dig godis så att du belönar hästen när den kommer. Bli inte arg om det inte fungerar, gör det flera gånger och om det inte funkar då kan du gå närmare med godis utsträckt i handen, fortsätt att kalla på den. Kommer den inte då vore det konstigt, men då får du helt enkelt gå och hämta den. När du hämtar hästen i hagen kan du också stanna och klia och gosa lite med den så att den tycker det är trevligt, innan du sätter på grimman och leder in den till stallet. Du kan också ge den lite godis.
Detta kommer den senare att förknippa med när du ropar och kommer antagligen tycka det är roligt när du hämtar den och kommer senare komma när du kallar på den.


2. Att leda - till exempel till/från hagen
När du leder hästen finns det massor med saker du kan göra, t ex på vägen från hagen!
Du kan träna halter och att hästen är uppmärksam på dig och inte bara klunsar på och går på dig. Du kan också göra lite tempoväxlingar, några steg i trav, backa, mm. Allt för att hästen ska bli uppmärksam på dig och dina kommandon/din röst eller ditt kroppspråk.
Går du förbi saker hästen vanligtvis kanske tycker är läskigt är det bra att träna med dessa. Då slipper hästen titta, skygga eller stanna när du går förbi de läskiga sakerna. Du kan gå runt dem så att hästen blir van, eller ännu bättre låta hästen gå fram och nosa. En annan bra sak kan vara att lägga lite godis på vad det nu är (t ex en hink eller något annat) så att hästen kanske vågar sig fram och ta godisen och förknipper det läskiga med godis. Då kommer hästen inte att uppleva föremålet som lika läskigt.
Det kan också vara väldigt bra att flytta hästen sidvärtes, inte bara från sadeln utan även från marken. Detta kan du också göra på väg från/till hagen och liknande. Detta bygger upp respekten mellan häst och människa.
För att inte göra vägen till/från hagen tråkig kan du göra lite omvägar, backa några meter eller gå lite zick-zack så att hästen är uppmärksam.
Kom ihåg att berömma hästen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar