13 december 2011

Hästens temperament del 2

Del 1 kan ni läsa HÄR.

För att få en riktigt bra relation till sin häst finns det vissa saker man måste veta om hästar. Hästen har instinkter, som gör att de vet/tror vad de ska göra eller inte göra. Hästen är en häst, och det kan vi inte ändra på. Vi kan inte ändra på dessa instinkter. Men vi kan ändra på oss själva, och vårat beteende mot hästar. Hästar ser andra hästar som kompisar och flockmedlemmar, men de ser inte oss människor som hästar - vilket inte är så konstigt. Vissa hästar kan däremot vara lite osäkra på hur de ska tolka människor. Därför är det väldigt viktigt att vara tydlig, särskilt mot unghästar som inte är så vana. Vi måste vara bestämda, är vi osäkra blir även hästen osäker direkt. Ska vi få hästen att göra en uppgift måste vi visa den vad den ska göra, särskilt om det är första gången, så att den förstår oss och kan fullfölja uppgiften. Gör den ändå inte det har vi inte gjort oss tillräckligt tydliga och den förstår inte, eller också tycker hästen det är läskigt och vill inte, eller också tycker den helt enkelt att det är jobbigt. Detta kan handla om vad som helst, till exempel en skänkelvikning, lastning eller hoppa ett lite svårt hinder.

Vi måste ta hänsyn till alla dessa instinkter som jag tidigare berättade om. Vi kan vända och vrida på vissa av dem och t ex få hästen att göra sådant som inte är naturligt för den eller som den tycker är läskigt. Men vissa instinkter går inte att ändra på.
1. Hästen är ett flockdjur. Man kan inte i längden ha en enda häst ensam i ett stall, det skulle göra den osäker, deprimerad eller göra att den vantrivs.

2. Hästen är ett flyktdjur. Det är jätteviktigt att komma ihåg! Det innebär att om hästen ser/misstänker någon fara, springer den iväg eller sparkar. Det är därför man aldrig ska linda ett grimskaft runt armen, eller binda hästen i tyglarna. Om hästen sliter sig går din arm/hästens mun sönder.


Det var lite om hästens instinkter och våran tydlighet! I nästa del kommer jag fortsätta berätta om vårat beteende mot hästarna, och deras beteende mot oss/andra hästar. Kommer snart!
/Hovkratzen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar